Autoverzekering

Wilt u een verzekering afsluiten voor uw (bijna) nieuwe auto? Dan kunt u veel geld besparen als u deze niet bij uw merkdealer afsluit, maar bij een gewone verzekeraar. Jaarlijks kan dit tot honderden euro’s schelen.

Dit concludeert vergelijkingssite Pricewise, die de premies en voorwaarden van nieuwe en jonge tweedehandsauto’s van acht populaire merken met elkaar vergeleek. De conclusie: verzekeringen bij merkdealers zijn tussen de 15 en 103 procent duurder dan via onafhankelijke verzekeraars. Het verschil in premie kan daarmee – afhankelijk van het merk en de dekking – oplopen tot wel €700!

Merkverzekering volledig, maar beperkend
Een verzekering via de merkdealer – de zogenaamde merkverzekering – is qua dekking vaak ontzettend volledig. Daar staat wel tegenover dat autokopers die zo’n merkverzekering afsluiten, volgens het onderzoek te maken krijgen met verschillende beperkende voorwaarden. Zo wil een zogenaamde merkverzekering dat een auto bij schade door de merkdealer wordt gerepareerd. Kiest u als autobezitter voor een andere garage, dan kan dit uw eigen risico flink verhogen, tot wel €500.

Ook geldt de nieuwwaarderegeling – waarmee de koper in de eerste drie tot vijf jaar de nieuwwaarde of een gloednieuwe auto krijgt als de huidige auto total loss wordt gereden – bij een merkverzekering alleen voor dezelfde auto, die ook nog eens gekocht moet worden bij de merkdealer. Wilt u een auto van een ander merk, dan krijgt u slechts de dagwaarde vergoed. Dit in tegenstelling tot andere verzekeraars, die in zo’n geval vaak wel de nieuwwaarde uitkeren.

Tip: oriënteer en bespaar
De laatste jaren zijn winstmarges op auto’s flink gedaald. Om dit te compenseren, proberen dealers klanten aan zich te binden met allerlei extra’s, waaronder verzekeringen, schadeherstel en service. De showroom is de ideale plek om dit soort zaken aan te bieden, want de meeste kopers willen graag zo goed mogelijk uitgerust wegrijden. Veel verzekeringen via de merkdealer worden dan ook in een impuls afgesloten. Beter is het volgens Hans de Kok van Pricewise om van tevoren te oriënteren op de premies en voorwaarden van verzekeringen bij verschillende aanbieders, waaronder de merkverzekering.

Bovendien geven niet alle merkdealers een objectief advies over welke verzekering bij de bestuurder en de auto past. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat niet elke verkoper over een Wft-diploma beschikt. Zonder dit diploma, mogen verkopers niet adviseren over de meest geschikte verzekering voor de koper en de auto.